Hozzávalók:
100 ml tej
10 g vaníliás cukor
10 g élesztő
200 g liszt
1 csipet só
30 g vaj
2 tojássárgája
a tetejére
2 kicsi vagy 1 nagy alma (kb. 300 g)
25 g mandulapálcika
1 nagy csipet fahéj
a karamellöntethez
100 g nádcukor
15 g vaj
200 ml tejszín
A tejet meglangyosítjuk, és elkeverjük a vaníliás cukorral és a belemorzsolt élesztővel. Egy tálba kimérjük a lisztet és a vajat, hozzáadjuk a sót és a tojássárgákat, majd a felfuttatott élesztőt is. Összegyúrjuk, és addig dagasztjuk, amíg már nem ragad sem a tálhoz, sem a kezünkhöz. Konyharuhával letakarjuk, és 30-40 percig kelni hagyjuk. Az almá(ka)t meghámozzuk, és cikkekre vágjuk. Egy kb. 16*24 cm-es tepsit kikenünk vajjal, belisztezzük. A megkelt tésztát kézzel belenyomkodjuk a tepsibe, az almaszeleteket elrendezzük a tetején. Megszórjuk a mandulapálcikával, fahéjjal meghintjük. 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük. A karamellöntethez a tejszínt megmelegítjük. A cukrot egy serpenyőben karamellizáljuk, belekeverjük a vajat, majd folyamatos kevergetés mellett hozzáöntjük a tejszínt. Lassú tűzön felforraljuk. A süteményt a karamellöntettel meglocsolva tálaljuk.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: