Mogyorókrémes kalács

Hozzávalók:

50 g vaj

180 ml tej

15 g élesztő

25 g + 1 kk. cukor

300 g finomliszt

1 csipet só

1 tojás

tölteléknek 90 g mogyorókrém

a tetejére 1 ek. tejszín

A vajat megolvasztjuk. A tejet meglangyosítjuk, és elkeverjük az 1 kk. cukorral és a belemorzsolt élesztővel. A lisztet egy tálba mérjük. Hozzáadjuk a cukrot és a sót, összekeverjük. Beleöntjük a felfuttatott élesztőt és hozzáadjuk a tojást. Összegyúrjuk, és addig dagasztjuk, amíg a tészta már nem ragad sem az edény falához, sem a kezünkhöz. Hozzáadjuk az olvasztott vajat, és addig folytatjuk a dagasztást, amíg a tészta egyneművé nem válik. Konyharuhával letakarva kb. 45 percig kelesztjük. A tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, és hosszúkás téglalappá nyújtjuk. Megkenjük a mogyorókrémmel, és a hosszab oldalától kezdve feltekerjük. A kapott rudat félbehajtjuk, és az így keletkezett két szárát összecsavarjuk. Kivajazott, kilisztezett tepsibe fektetjük, és még 30-40 percet kelesztjük. A tetejét megkenjük a tejszínnel, fogpiszkálóval megszurkáljuk, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt megsütjük.

Tovább a blogra »