Amerikai fánk

Hozzávalók:

300 ml tej

30 g + 1 kk. cukor

25 élesztő

500 g liszt

1 csipet só

30 g vaj

2 tojás

1 ek. rum

a sütéshez

kb. 1/2 l olaj

a bevonathoz

csokoládé

A tejet meglangyosítjuk. Kiöntünk belőle egy bögrébe kb. egy decit, és azt összekeverjük az 1 kk. cukorral és a belemorzsolt élesztővel, kb. 10 percig állni hagyjuk. A lisztet egy nagy tálban összekeverjük a 30 g cukorral és a sóval. A közepébe mélyedést készítünk, és beletesszük a vajat,  a tojásokat, a felfutatott élesztőt, a maradék tejet és a rumot. Fakanállal összekeverjük, majd a robotgép dagasztó spiráljával vagy a kezünkkel addig dagasztjuk, amíg fényes nem lesz és már nem ragad (annyira). Kb. egy óráig kelesztjük. Utána lisztezett deszkán átgyúrjuk, kb. 1 centi vastagra nyújtjuk, és középen lyukas fánkokat szaggatunk belőle. Egy másik lehetőség, hogy 16 részre osztjuk a tésztát, mindegyik részből gombócot formálunk, kb. 1 centisre lapítjuk, és a közepébe az ujjunkkal lyukat fúrunk. Konyharuhával letakarjuk, és 20-30 percig kelni hagyjuk. Egy serpenyőben vagy laposabb lábosban kb. 180 fokra melegítjük az olajat. A fánkokat 3-4 darabonként, oldalanként kb. 1 perc alatt kisütjük a forró olajban. A csokoládét (lehet fehér, ét vagy tej) megolvasztjuk, és a fánkokra kenjük. Nekem egy tábla csoki hat fánkra volt elég. Díszithetjük a fánkokat tortadarával vagy cukorgyöngyökkel.

Tovább a blogra »