Mandulás briós

Hozzávalók:

250 ml tej

1 kk. cukor

25 g élesztő

100 g vaj

75 g mandulapálcika

500 g finomliszt

45 g porcukor

1 csipet só

1 tojás

1 tojássárgája

a kenéshez

1 tojásfehérje

A tejet meglangyosítjuk és hozzáadjuk az 1 kk. cukrot. Belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk. A vajat megolvasztjuk. A mandulát egy sepenyőben megpirítjuk. Egy tálban összekeverjük a lisztet a porcukorral és a sóval. A közepébe mélyedést készítünk, és beletesszük a felfuttatott élesztőt, a tojást és a tojássárgáját, összegyúrjuk. Hozzáadjuk az olvasztott vajat, és jól kidolgozzuk, a végén belegyúrjuk a mandulát. A tésztát 40-50 perc alatt a duplájára kelesztjük. Egy 12-es muffinforma mélyedéseit kikenjük vajjal, liszttel meghintjük. A tésztát 12 egyforma részre osztjuk. Mindegyikből egy-egy 25 centi hosszú rudat sodrunk, feltekerjük, és a formába tesszük. A briósokat még 20-25 percig kelesztjük, majd megkenjük a tetejüket a tojásfehérjével, és 200 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük őket.

Tovább a blogra »