Sonkás-tojásos batyu – húsvéti maradékból

Hozzávalók:

a tésztához

100 ml tej

1 kk. cukor

12 g élesztő

200 g liszt

1/2 kk. só

100 g főtt krumpli (héj nélkül)

30 ml olívaolaj

a töltelékhez

fél fej vöröshagyma

200 g főtt sonka

1 tojássárgája

4 főtt tojás

a tetejére

1 tojásfehérje

A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük a cukorral és a belemorzsolt élesztővel, felfuttatjuk. A lisztet összekeverjük a sóval, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a főtt krumplit és az olívaolajat, összegyúrjuk. A duplájára kelesztjük a tésztát (kb. 45 perc). Közben elkészítjük a tölteléket. A hagymát kevés olajon megdinszteljük. A sonkát kis darabokra tépkedjük, és a tojássárgájával és a hagymával aprítógépben pépesítjük. A megkelt tésztát 4 részre osztjuk. Mindegyik darabot 15-20 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk. A tésztára tesszük a töltelék negyedét, és a kezünkkel lenyomkodjuk úgy, hogy ne érjen a tészta széléig. A közepére tesszük a tojást. A tésztalapot félbehajtjuk, a széleit összenyomkodjuk, és az összenyomott felével felfelé sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük. A batyukat még 15 percig hagyjuk kelni. A tetejüket megkenjük tojásfehérjével, és fogpiszkálóval megszurkáljuk. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük. 4 batyu lesz belőle.

Tovább a blogra »