Hozzávalók:
20 g tökmag
20 g napraforgómag
275 g félfehér kenyérliszt (BL-112)
50 g kukoricaliszt
1 kk. só
1 kk. szárított élesztő
120 ml tej
120 ml langyos víz
a kelesztéshez
kevés olívaolaj
A tökmagot és a napraforgómagot kimérjük egy pici tálkába, és annyi vízet öntünk rá, amennyi ellepi. Egy nagy tálban összekeverjük a liszteket, a sót és az élesztőt. A közepébe mélyedést készítünk, és beleöntjük a tejet és a vízet. Az egésszet összekeverjük, majd addig gyúrjuk a tésztát, míg sima és rugalmas nem lesz (5-10 perc). A tálba öntünk egy kevés olívaolajat, a tésztából gombócot formálunk, és megforgatjuk az olajban. A tálat letakarjuk, és a tésztát 1-2 óra alatt a duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát átgyúrjuk, és beledolgozzuk az előzőleg beáztatott és lecsepegtetett magokat. Tetszés szerint kerek vagy hosszúkás kenyeret formázunk belőle, és ismét a duplájára kelesztjük (kb. 1 óra). A sütőt előmelegítjük 220 fokra, és az aljába teszünk egy vízzel töltött hőálló tálat. A kenyér tetejét megkenjük vízzel, és betesszük a forró sütőbe. A hőmérsékletet levesszük 200 fokra, és 35-40 perc alatt megsütjük a kenyeret. Pár percig a tepsiben hagyjuk, majd rácsra tesszük hűlni.
Az eredeti a recept A kenyér és a kenyérsütés enciklopédiája című könyvből származik.