Túrbó, avagy túrós zserbó

Hozzávalók:

50 ml tej

40 g + 1 kk. cukor

15 g élesztő

275 g liszt

150 g vaj

1 tojás

a töltelékhez

150 g áfonyalekvár

500 g tehéntúró

120 g cukor vagy xilit

1 tojás

a tetejére

100 g étcsokoládé

1 ek. étolaj

A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük 1 kk. cukorral és az élesztővel, felfuttatjuk. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk az élesztőt, a cukrot és a tojást, összegyúrjuk. A tésztát letakarva egy órát pihentetjük. A töltelékhez a túrót összekeverjük a cukorral és a tojással. Egy kb. 20*30 cm-es tepsit kivajazunk-belisztezünk. A pihentetett tésztát három egyenlő részre osztjuk. Az egyiket lisztezett felületen kinyújtjuk akkorára, amekkora a tepsink, és belefektetjük. Rákenjük előbb a lekvár, majd a túrós töltelék felét. A második adag tésztával ugyanígy járunk el, a harmadikkal befedjük a süteményt. 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük. Az étcsokit az olajjal együtt megolvasztjuk, és a langyosra hűlt sütemény tetejét bevonjuk vele. Tálalás előtt hagyjuk teljesen kihűlni.

Tovább a blogra »