Lepénykenyér

Közkívánatra. A három rendszeres olvasóm közül kettő kívánta.

Hozzávalók:

75 ml langyos víz

1 kk. cukor

10 g élesztő

250 g finomliszt

1 kk. só

125 g natúr joghurt

15 g vaj

DSC_0231

A langyos vízben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk. A lisztet összekeverjük a sóval. A közepébe mélyedést készítünk, és beletesszük a joghurtot, a vajat és a felfuttatott élesztőt. Az egészet összegyúrjuk, majd kézzel pár percig dagasztjuk. A tésztát letakarjuk, és 45-60 percig kelesztjük. Nyolc egyenlő részre osztjuk. Az egyiket lisztezett felületen kb. 16 cm átmérőjű nagyjából körré nyújtjuk. Ha nincs sodrófánk, vagy nagyon ráérünk, kézzel is ki lehet lapogatni. Forró, száraz serpenyőben (zsiradék nélkül!) oldalanként 1-1,5 perc alatt megsütjük. Ugyanígy járunk el a maradék hét tésztadarabbal. Lehet parázs fölött, grillrácson is sütni. A kisült lepényeket tálalhatjuk tejföllel, juhtóróval és lilahagymával.

Tovább a blogra »