Szilvás lepény

Akinek tele a kamrája szilvával, mert szedd magad akció volt, itt egy finom ötlet a felhasználásához.

Hozzávalók:

a tésztához

50+ ml tej

20 g + 1 kk. cukor

10 g élesztő

250 g finomliszt

1 csipet só

125 g vaj

1 tojássárgája

a töltelékhez

100 g dió

600 g szilva

1/2 kk. fahéj

3 ek. méz

50 ml tejet meglangyosítunk, elkeverjük 1 kk. cukorral és az élesztővel, felfuttatjuk. A lisztet összekeverjük a cukorral és a sóval, majd elmorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és a tojássárgáját, összegyúrjuk. Szükség esetén tejjel lágyítjuk, de ne legyen ragacsos. A tésztát egy órát pihentetjük. Közben a diót durvára daráljuk vagy vágjuk. A szilvát megmossuk, kimagozzuk, kockákra vágjuk. Egy 20*30 cm-es tepsit kivajazunk-belisztezünk. A tésztát két részre osztjuk. Az egyik felét kinyújtjuk, és a tepsibe fektetjük. Rászórjuk a diót, majd a szilvát. Meghintjük a fahéjjal, és rácsurgatjuk a mézet. A tészta másik felét is kinyújtjuk, és befedjük vele a tölteléket. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük.

Tovább a blogra »